Tule mukaan toimittajaretkelle tutustumaan kestävän ruoantuotannon tulevaisuuteen!

  • 1.8.2023
  • Yleinen

31 elokuuta

Hernepelto Apetitin Räpin koetilalla, johon retki muun muassa suuntautuu. Kuva: Apetit

Suomalainen ruokaketju tähtää yhä kestävämpään ruoantuotantoon, ja meillä on hyvät mahdollisuudet ja olosuhteet kestävän ja vastuullisen ruoan tuottamiseen jatkossakin. Se vaatii jatkuvaa tutkimus- ja kehitystyötä, jota tällä hetkellä kirittävät erityisesti ilmastonmuutos, tavoitteet luontokadon pysäyttämiseksi sekä kuluttajien muuttuvat ruokavalinnat ja kulutustottumukset. Tutkimusta ja tuotekehitystä tehdään tutkimuslaitoksissa ja yliopistoissa sekä elintarvikealan yrityksissä.

31.8. Ruokatieto Yhdistys tarjoaa sinulle mahdollisuuden lähteä etsimään vastauksia mm. näihin kysymyksiin parhaaseen satokauden aikaan ja sopivasti Suomalaisen ruoan päivän alla. Järjestämme jälleen koronavuosien tauon jälkeen suositun toimittajaretken, jonka teema kurottaa tänä vuonna tulevaisuuteen; siihen, kuinka tutkimuslaitosten ja yritysten tekemän tutkimuksen avulla edistetään ruoantuotannon käytänteitä kestävämpään suuntaan. 

Millaista työtä ruokaketjussa tehdään, jotta voimme taklata tulevaisuuden kestävyys- ja kannattavuushaasteita?
Kuinka voimme valmistautua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin muutoksiin ruoantuotannossa?
Millaisia kasveja meillä mahdollisesti tulevaisuudessa viljellään?
Millainen rooli Suomella on globaalissa ruokaturvassa? 

Retki suuntautuu Säkylään Apetitin Räpin koetilalle sekä tutkimuspuisto Elonkiertoon Jokioisille.
Pääsemme myös kuulemaan Birkkalan ja Karviaisten tilojen tuottajien ajatuksia siitä, kuinka yhteistyöllä ja verkostoitumalla onnistutaan elintarvikeviennissä.
Matkaoppaina toimivat Sitran kestävyysratkaisujen johtava asiantuntija Liisa Pietola, globaalin ruokaturvan ja ruokajärjestelmän asiantuntija Kaisa Karttunen ja Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Marja Jalli. He kertovat bussimatkan aikana ajankohtaisia kuulumisia ruoantuotannon tutkimuksesta ja tulevaisuuden suuntaviivoista. 

Vierailukohteet 

Räpin tila (https://apetit.fi/hyvinvointia-kasviksista/satakuntalaisen-viljelyosaamisen-pioneeri/) on Apetitin koetila, jossa tutkimus- ja koetoiminta on keskittynyt viimeisen vuosikymmenen aikana erityisesti kestävää ja ympäristöystävällistä viljelyekosysteemiä tukevan Apetit Vastuuviljely -menetelmän kehittämiseen. Menetelmä perustuu siihen, että kasvinsuojelutoimenpiteet toteutetaan vain kasvin tarvitsevan määrän mukaisesti ja ensisijaisesti biologisin tai mekaanisin keinoin. Räpin koetilalla tehdään myös runsaasti lajikekokeita, tavoitteena löytää kotimaiseen viljelyyn parhaiten soveltuvat kasvilajikkeet. 

Matkalla Säkylään pysähdymme Jokioisille Luonnonvarakeskuksen perustamaan tutkimuspuisto Elonkiertoon (Maaseutu- ja kotieläinpuisto Elonkierto – Elonkierto), joka esittelee kestävään ruoantuotantoon sekä ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvoinnin väliseen suhteeseen liittyvää tutkimusta. Pääsemme tutustumaan mm. viljelyn monimuotoisuutta ja maaperähuoltoa edistäviin kasvustoihin sekä planetaarisen ruokavalion ja ravitsemussuosituksien toteutumista tukeviin palkokasveihin.

Ohjelma 31.8. 

8.00 Lähtö Helsingistä (paikka ilmoitetaan myöhemmin) 

· Nautimme bussissa Hyvää Suomesta -aamiaisen sekä kuulemme Kaisa Karttusen näkemyksiä siitä, mikä on Suomen rooli globaalissa ruokaturvassa tulevaisuudessa. Marja Jalli kertoo, millaisia ratkaisuja ruoantuotannon haasteisiin Luonnonvarakeskuksessa löydetään, ja Liisa Pietola avaa kuinka maatalouden kestävyyssiirtymää voidaan parhaiten edistää. 

9.30 Tutustuminen tutkimuspuisto Elonkiertoon 

· Elonkierron ja Luonnonvarakeskuksen tutkimustoimintaa esittelevät kestävän biotalouden emerita professori Sirpa Kurppa sekä toiminnanjohtaja Miia Kuhanen. Kahvitarjoilu. 

12.00 Lounas Apetitin tehtaalla Säkylässä, tutustuminen Apetitin pellolta pöytään -arvoketjuun. 

· Katja Tättäläinen, viestinnän asiantuntija & Riikka Nykänen, viljelyasiantuntija 

13.00 Tutustuminen Räpin koetilaan: koetoiminta ja lajikekokeet Räpillä 

· Tuukka Huhdanmäki, tutkimusagronomi 

17.30 Tutustuminen Birkkalan ja Karviaisten tilan toimintaan 

19.30 Paluu Helsinkiin 

Lämpimästi tervetuloa! 

Ilmoittautuminen tästä linkistä: https://link.webropol.com/s/toimittajaretki2023  

Mukaan mahtuu 15 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. 

Lisätiedot: 

Anni-Mari Syväniemi, toiminnanjohtaja, Ruokatieto Yhdistys ry 

Puh. 050 511 8909 

anni-mari.syvaniemi@ruokatieto.fi 

Kannattajajäsenet