Riitta Mustosen kirjoittamat muistosanat professori emeritus Harri Westermarckista

  • 9.1.2023
  • Yleinen

Tärkeä muutosagentti on poissa

Professori emeritus Harri Westermarck kuoli 30.marraskuuta 2022 Vantaalla. Helsingissä syntynyt Westermarck oli kuollessaan 80-vuotias.

Harri Westermarck. Kuvaaja: Kari Salonen / Maaseudun Tulevaisuus
Harri Westermarck Flora päivän juhlalla 13.5.2008 Kumtähden kentällä, jossa Maammelaulu laulettiin Akademiska Sångföreningenin johdolla. Kuvaaja: Kari Salonen/Maaseudun Tulevaisuus.

Westermarck eli tuttavallisemmin Harri tuli monelle Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan opiskelijalle tutuksi neuvontaopin luennoilta, joilta lukuisat maataloustoimittajatkin ovat saaneet perusoppinsa viestintään.

Westermarck opiskeli maatalous-metsätieteen maisteriksi valmistuttuaan Yhdysvalloissa ja väitteli sen jälkeen Helsingin yliopistossa tohtoriksi vuonna 1973. Yhdysvalloissa hän oli opiskellut viestintää, sosiologiaa ja aikuiskasvatusta, mistä hän ammensi neuvontaopin teoriapohjan.

Westermarck koulutti opiskelijoista muutosagentteja, joiden tehtävänä ei ollut vain levittää tietoa, vaan saada neuvottavissaan aikaan asenteiden, arvojen ja, mikä tärkeintä, käyttäytymisen muutosta.

Neuvontaopin professuurin lisäksi Westermarck toimi 28 vuotta Vapaan sivistystyön toimikunnan pääsihteerinä ja oli vastuussa Studia Generalia -luentojen järjestämisestä. Näille luennoille osallistui parhaimmillaan lähes 800 kuulijaa. Westermarck toimitti luentosarjan pohjalta 44 kirjaa.

Maataloustoimittajien yhdistykselle Westermarck oli tärkeä toimiessaan useita vuosia Matojen kirjoituskilpailun yhtenä tuomarina. Hänet palkittiin Maataloustoimittajien Tiedonjyvä-palkinnolla vuonna 2005.

Minulle Harri tuli tutuksi ensin opiskelijana, sitten esimiehenä. Tein aikoinani pro gradu -tutkielman kuluttajaekonomiasta, mutta Harrin ohjauksessa, sillä aiheena oli kuluttajaneuvonnan tuloksellisuus. Ratkaisevaa ei ollut, kuinka monta ihmistä johonkin tilaisuuteen osallistui, vaan saatiinko aikaan asenne- tai jopa käyttäytymismuutosta, Harri painotti.

Gradua tehdessäni olin vuoden neuvontaopin laitoksen vs. amanuenssina. Harri oli mutkaton esimies, jota oli helppo lähestyä. Tuohon aikaan, 1980-luvulla, ei ollut internettiä, mutta Harri tarttui saman tien puhelimeen, kun piti selvittää asioita. Hän tiesi aina, mistä ja keneltä kysyä, eikä arkaillut ketään. Opiskelijoihinkin hän suhtautui tuttavallisesti ja esitti näille usein suoria kysymyksiä.

Westermarckin perheeseen kuului vaimo Anneli, kaksi tytärtä ja kolme lastenlasta. Harri kuului professorisukuun neljännessä polvessa. Hänen isänsä oli akateemikko, maatalous-metsätieteen tohtori ja professori Nils Westermarck.

Riitta Mustonen

Kannattajajäsenet