Riitta Mustonen on vuoden 2021 Maataloustoimittajien kirjoituskilpailun voittaja

  • 7.3.2022
  • Yleinen
Riitta Mustonen on vuoden 2021 Maataloustoimittajien kirjoituskilpailun voittaja. Riitan voiton julisti Maataloustoimittajien puheenjohtaja Micke Godtfredsen maanantaina. Kuva: Esa Mustonen

Maataloustoimittajat ry palkitsee toimittaja Riitta Mustosen vuoden 2021 kirjoituskilpailun voitosta. Riitan juttu ”Haastetta ja turvaa hedelmätarhasta” julkaistiin Maaseudun Tulevaisuuden Kantri-liitteessä 13. lokakuuta 2021 ja Maaseudun Tulevaisuuden verkkolehdessä 17. lokakuuta samana vuonna.

Kirjoituskilpailun voittajan on valinnut yhdistyksen asettama kolmihenkinen raati, jossa tänä vuonna oli viestinnän professori emerita Ullamaija Kivikuru, toimittaja Annaleena Ylhäinen viime vuoden voittajana ja Maataloustoimittajat ry:n puheenjohtaja Micke Godtfredsen.

Raati toteaa muun muassa, että Riitan jutunaihe on ”löytö”:

Juttu kertoo Panu Hiekkalasta Kuopion Jännevirralta, jolla todettiin MS-tauti vuonna 2003.

Hän toimi silloin vielä erityisopettajana ja maanviljelijänä, mutta taudin toteamisen yhteydessä hän alkoi miettiä mitä haluaa elämältä. Hän päätyi siihen, että halusi viljellä jatkossakin, mutta ei viljaa, vaan omenaa ja päärynää.

Nyt hän on EU:n pohjoisimpia hedelmäviljelijöitä ja todennäköisesti pohjoisin luomuhedelmäviljelijä.

Panulla oli jo muutenkin tarpeeksi haasteita, mutta niitä tuli yllin kyllin lisää, kun hän alkoi toteuttaa haavettaan. Mutta kuten hän itse toteaa Riitan artikkelissa: jos on alasta innostunut, niin kyllä tämä palkitsee.

”On hieno onnistumisen kokemus, kun näkee hedelmien roikkuvan puussa,” hän sanoo.

Artikkelissa tulee myös esille, että viljelyn haasteet pitävät Panua aktiivisena ja työ on sairauden vastalääkettä.

Raati toteaa, että teksti toimii hyvin ja kertomus on helppo lukea. Sen tyyli sopii Maaseudun Tulevaisuuden liitteenä ilmestyvälle Kantri-lehdelle.

Raati kommentoi:

”Varmasti yksi parhaista Kantri-lehden jutuista tähän mennessä.”

”Kirjoittaja osaa asiansa.”

Riitta saa palkinnoksi 500 euron stipendirahan maataloustoimittajien Tanskan kongressimatkaa varten.

Artikkeli on luettavissa MT:n verkkosivulla:

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.1602043

Kirjoituskilpailuun osallistui yhteensä yhdeksän juttua. Raati löysi näiden joukosta useamman, maininnan arvoisen kirjoituksen. Jokainen osallistuja saa henkilökohtaisen palautteen tekstistään.

IFAJ:n Broadcast-kilpailuun Suomen
edustajaksi Hannu Koiviston video

Raati päätti myös lähettää Hannu Koiviston videon ”Villan matka langaksi” IFAJ:n Broadcast-kilpailuun. Se on hyväntuulinen tarina yrittäjä Sanni Kaitamäestä, suomalaisesta villasta ja lampaiden kasvatuksesta.

Sanni Kaitamäki on sympaattinen ja värikäs haastattelukohde.

Video on katsottavissa Facebookissa: https://www.facebook.com/watch/?v=509221166709332

Video oli ainoa osallistuja IFAJ:n Broadcast-kilpailuun.

Kirjoitus- ja videokilpailut ovat Maataloustoimittajien vuotuinen perinne, jolla kannustetaan jäseniä hankkimaan palautetta jutuistaan ja osallistumaan Maataloustoimittajien kansainvälisen järjestön, IFAJ:n, kilpailuihin. Voittanut juttu ja video lähetetään kilpailemaan kansainvälisessä kilpailuissa, jonka voittajat palkitaan IFAJ:n maailmankongressissa. Kongressi järjestetään tänä vuonna Tanskassa kesäkuun ja heinäkuun vaihteessa.

Lisätietoja:
Micke Godtfredsen, puheenjohtaja, Maataloustoimittajat ry, puh. 040 7040048, michael.godtfredsen@sulo.fi

Kannattajajäsenet