Maija Yliaho on vuoden 2022 Maataloustoimittajien kirjoituskilpailun voittaja

  • 26.5.2023
  • Yleinen

Maataloustoimittajat ry palkitsee toimittaja Maija Yliahon vuoden 2022 kirjoituskilpailun voitosta.

Maijan juttu ”Projekti välittää viljelijästä” julkaistiin Käytännön Maamies -lehdessä 16. kesäkuuta 2022.

Kuva: Maija Yliaho on Maataloustoimittajien artikkelikilpailun voittaja 2022.

Juttu kertoo Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen hankkeesta ”Välitä viljelijästä”. Kirjoituskilpailun voittajan on valinnut Maataloustoimittajien hallituksen asettama kolmihenkinen raati, jossa tänä vuonna oli Maaseudun Tulevaisuuden entinen päätoimittaja Lauri Kontro, toimittaja Riitta Mustonen viime vuoden voittajana ja Maataloustoimittajat ry:n puheenjohtaja Micke Godtfredsen.

Maijan jutunaihe on erittäin tärkeä ja ajankohtainen Käytännön Maamies -lehden lukijoille. Tiedotteessa tämän vuoden maaliskuun loppupuolella Maatalousyrittäjien eläkelaitos kertoo, että maanviljelijöiden kokema työhyvinvointi on heikentynyt merkittävästi verrattuna kyselyyn, joka tehtiin vuonna 2021.

On todennäköisesti melko harvinaista globaalilla tasolla, että yhteiskunta rahoittaa sosiaalipoliittisia toimenpiteitä kuten esimerkiksi Välitä viljelijästä -hanke.

Kirjoittaja on onnistunut löytämään myönteisen ja sympaattisen hanketyöntekijän, Johanna Lehtosen, joka on myös ottanut työnsä melkein ”kutsuna”. Hän ei pelkää kertoa itsestään toimittajalle ja näin toimittajan kautta yleisölle – ja hän osaa selittää ymmärrettävällä tavalla monimutkaista tehtävää.

Tämä on tärkeää, kun pitää rakentaa sujuva juttu herkästä aiheesta. Se, että vasta vajaa puolet viljelijöistä ottaa itse ensimmäistä kertaa yhteyden hanketyöntekijöihin, kertoo aiheen arkuudesta.

Artikkelin ”objektiivisuudesta” tai ehkä lähinnä tasapuolisuudesta voi ehkä keskustella, vaikka uhrin roolissa oleva viljelijä ”Kaisa” kertoo tarinan tuntemattomana. Kokonaisuuden kannalta tärkein on kuitenkin kertojan tarina syystä, miksi hän on joutunut sellaiseen tilanteeseen kuin on.

Sujuvasti jutussa kerrotaan hanketyöntekijän roolista sekä muista palvelu- ja tukitarjouksista, jotka ovat maanviljelijöiden käytettävissä.

Jutun sävy on kannustava, ja sitä voi hyvin puolustaa tässä yhteydessä, lukijakuntaa ajatellen.

Maanviljelijäemäntä ”Kaisan” kertomus on koskettava. Todennäköisesti isännän kertomus olisi ollut erilainen, mutta juttu toimii näin, sillä ”Kaisa” on apua hakenut henkilö.

Kaisan tarina on hyvin kerrottu, keskittyy pääkohtiin ja tapahtumiin. Lukija olisi toki halunnut tietää myös Kaisan nykytilanteen.

Juttu on myös kova esimerkki siitä, mitä seuraa, kun ei reagoi ajoissa. Se pitäisi tehdä, vaikka tilanne olisi kuinka epämukava.

Maija Yliahon juttu voi lukea tässä:
https://kaytannonmaamies.fi/projekti-valittaa-viljelijasta

Kirjoituskilpailuun osallistui yhteensä kahdeksan juttua. Raati löysi näiden joukosta usean maininnan arvoisen kirjoituksen. Voittaja julkaistiin Maataloustoimittajien ”Juttupajan” yhteydessä 26. toukokuuta.

HNRI OY:n video Broadcast-kilpailuun

Suomen edustajaksi HNRI OY:n video Suomesta osallistuu HNRI OY:n video ”Ellen Rydbeck, farmer from Finland” Suontaan kartanosta Hattulassa Hämeessä. HNRI OY:n takana on Maataloustoimittajien jäsen Henri Uotila Lahdesta.

Video, joka valmistui syksyllä 2022, on katsottavissa YouTubessa.

Video on ainoa osallistuja Suomesta IFAJ:n Broadcast-kilpailuun. Se voitti eurooppalaisen maataloustoimittajaverkoston ENAJ:n kilpailun joulukuussa 2022.

Kirjoitus- ja videokilpailut ovat Maataloustoimittajien vuotuinen perinne, jolla kannustetaan jäseniä hankkimaan palautetta jutuistaan ja osallistumaan Maataloustoimittajien kansainvälisen järjestön, IFAJ:n, kilpailuihin. Voittanut juttu ja video lähetetään kilpailemaan kansainvälisessä kilpailuissa, jonka voittajat palkitaan IFAJ:n maailmankongressissa. Kongressi järjestetään tänä vuonna Albertassa Kanadassa kesä- heinäkuun vaihteessa.

Kannattajajäsenet