Kutsu ja ohjelma kesäretkelle Etelä-Pohjanmaalle 13.-14.6.

17.04.2013 - 18:28

Maataloustoimittajien kesäretki Etelä-Pohjanmaalle 13 – 14.6.2013

Meillä on ilo kutsua Maataloustoimittajat kesäretkelle 13 – 14.6.2013 Etelä-Pohjanmaalle.

Oheiseen ohjelmaan olemme pyrkineet saamaan mukaan ajankohtaisia mielenkiintoisia teemoja, jotka toisaalta puhuttavat elinkeinoa ja koko tiedotuskenttää ja toisaalta koskettavat erityiskysymyksinä omaa ammattikuntaa. Sen lisäksi, että retkellä tapaa omia maataloussektorin toimittajakollegoita, niin matka tarjoaa myös illanvieton puitteissa mahdollisuuden tutustua eteläpohjalaiseen toimittajaväkeen.

Aikataulu on suunniteltu siten, että junaa käyttävät valitsevat torstaille sellaisen junan, joka Seinäjoella 10.30 tuntumasssa (esim. Helsingistä 7.30). Vastaavasti perjantaina ohjelma päättyy siten, että ehtii 13.30 aikoihin lähteviin juniin (etelään 13.38, pohjoiseen 13.33). Mahdollistahan on vielä jatkaa kesäretkeä omatoimisesti Provinssirockin http://provinssi.fi/  ja / tai Ilmajoen musiikkijuhlien Kekkonen-oopperan merkeissä http://ilmajoenmusiikkijuhlat.fi/

Jokainen varaa ja maksaa itse majoituksen. Kokoontumispaikkana on 300m rautatieasemalta sijaitseva S-ryhmän Hotelli Lakeus http://www.sokoshotels.fi/hotellit/seinajoki/lakeus/ .  Hotelliin on varattu ”Maataloustoimittajien kesäretki” – huonekiintiö hintaan   97 € / 1 hengen huone / vrk (107 € /2 hengen huone / vrk). Huonehintaan sisältyy aamiainen noutopöydästä sekä S-Card –palveluedut henkilökohtaisen kortin haltijalle. Varaus on tehtävä varmimmin 16.5.2013 mennessä, viimeistään 30.5.2013 mennessä, jolloin em. hintaa ei enää sovelleta. Varaus tehdään suoraan hotelliin: Sokos Hotel Lakeus, puh. 010 7648 000, email. lakeus.seinajoki@sok.fi

Lämpimästi tervetuloa !

ProAgria Etelä-Pohjanmaa
Antti Siljamäki, Arja Talvilahti, Henri Honkala

Ilmoittautumiset suoraan ProAgria Etelä-Pohjanmaalle, antti.siljamaki@proagria.fi

OHJELMA:

Torstai 13.6.2013

11.00 Lounas Hotelli Lakeus
11.45 Tervetuloa ja Farmari – kuulumiset / Antti Siljamäki

Alkuiltapäivän teema:   Monenlaista investointia
Nurmiasiantuntija Juha ja proviisori Suvi Luhtanen tekevät selkoa, miten heille tuli maidontuotannosta ”henkilökohtainen ongelma”. Pari vuotta sitten maidontuotantoa oltiin lopettamassa, ja nyt huhtikuussa soraa ajetaan ja navettaelementtejä on piha täynnä. Miten kesäkuussa ?

Toisen näkökulman keskusteluun tuo agronomi, ProAgria Etelä-Pohjanmaan hallituksen pj Merja Keisala, joka miehensä Karin kanssa on toteuttanut kahden robotin investoinnin. Heillä näkemys on rakentamisesta/rakennuttamisesta ja nyt myös tuotannon ylösajosta.

13.00 – 13.40 Menomatka Seinäjoki – Ylistaro
Matkan aikana agronomi, maidontuottaja Ari Teppo esittelee Suomen suurimman, 600 lehmän ”Finnmilk” navetan toteuttamissuunnitelmaa.

13.40 – 15.00 Perunantutkimuslaitoksen – PETLAn – esittely / johtaja Jussi Tuomisto
Perunantutkimuslaitos PETLA siirtyi 1.3.2011 Ylistaroon samoihin tiloihin MTT:n tutkimusaseman kanssa. http://www.petla.fi/

15.00 – 15.45 Paluumatka Ylistaro – Seinäjoki. Teema : tilusjärjestely
Matkan aikana maanmittausinsinööri DI Juha Patanan esitys Pohjanmaan uudesta tilusjärjestelymenettelystä (koskee vain peltoa) ja kohteena Seinäjoen ohikulkutien rakentamisen aikana toteutettu tilusjärjestely.

15.45 – 17.00 Typpitasekokeet ja happamien sulfaattimaiden säätösalaojitus
Agrologi Lauri Hantula on tilallaan kokeillut MMM:n luvalla jopa 200 typpikg:n lannoitusta. Kohteessa saadaan vastauksia  sadosta, ympäristövaikutuksista ja kesän 2013 kokeista. Onko vuorossa jo 250 typpikg/ha ?
Hantulan tilalle tehtiin myös Pohjanmaalla kehitetty, happamien sulfaattimaiden erityinen säätösalaojitusmenetelmä.

Majoittuminen

19.00 – Farmari - illanvietto Elinkeinotalolla yhdessä eteläpohjalaisen toimittajakerhon kanssa.

Musiikista vastaa Elinkeinotalon HouseBand ”RIREKTIIVI”

Grilli kuumana
Atria - Hyvä ruoka, parempi mieli

Perjantai 14.6.2013

8.15 – 10.00 Biosampo – lietteenkäsittelyjärjestelmän julkistaminen
- järjestelmän esittely, hallituksen pj. Juha Takala Pellon Group Oy, paikka Hotelli Lakeus
- tilakäynti Sami Eerolan tilalla, Nurmo

Professori Erkki Auran työhön perustuva Biosampo-lietteen¬käsittelyjärjestelmä prosessoi lietteen hajuttomaksi ja minimoi ravinnehävikit. Pellon Groupin ja MTT:n viisivuotinen jättiurakka on edennyt siihen pisteeseen, että yhteistyönä syntyvä modulaarinen lietteenkäsittelyjärjestelmä on toiminut Eerolan tilalla kohta vuoden ajan.  Järjestelmä koostuu kolmesta osaprosessista: separointi, mikrobiologinen hajunpoisto sekä typen erottelu ja jäännösfosforin saostus omiksi fraktioikseen. Jäljelle jäävä osa on lähes puhdasta vettä.

10.15 – 12.45 Vierailu Atrialla, Nurmo
- Atria tänään.
Ajankohtaisena  teemana Atrian tuotteiden jäljitettävyyden esittely. Atrialainen lihantuotantoketju avataan kuluttajille, kun Atrian lihapakkauksissa kerrotaan tuotantotilan nimi ja paikkakunta / Atria-konsernin toimitusjohtaja Juha Gröhn. Isäntinä myös Atria Suomi Oy:n varatoimitusjohtaja,  A-Tuottajat Oy:n ja A-Rehu Oy toimitusjohtaja Jari Leija ja  Atria Oyj:n viestintä- ja IR-päällikkö Hanne Kortesoja.
- Tutustuminen Euroopan nykyaikaisimpiin lukeutuvaan nautateurastamoon / videoesitys Kauhajoen nautateurastamosta
- Tehdaskierros Nurmon logistiikkakeskuksessa
- Lounas

12.45   Paluu Seinäjoelle